16.7.07

Seitan

Tässä lyhyttä sepustusta seitan-kokeiluista. Kyse on siis vehnäproteiinista eli gluteenista.

Ensin tehdään taikina vehnäjauhosta ja vedestä. Jauhoja 2 kertaa enemmän kuin vettä, tässä on suunnilleen 1,5 litraa jauhoja ja 7 desiä vettä. Taikinaa vaivataan riittävän pitkään, siten että siitä muodostuu kumimainen pallo joka irtoaa kulhon reunoista.



Tätä palloa sitten huuhdellaan kevyesti juoksevan veden alla (tähän tarvitaan kaksi kättä, joten kuvaa itse huuhtelusta ei ole nyt). Huuhtelua jatketaan kunnes irtoava vesi on kirkasta (tässä tapauksessa kesti noin puoli tuntia). Huuhtelun aikana taikinaa kannattaa puristaa välillä melko kovaa yhteen, jotta taikina pysyy yhtenä pallona.



Lopputuloksena pitäisi olla siis alkuperäistä taikinapalloa selkeästi kumimaisempi möykky.



Itse suoritin marinoinnin tässä vaiheessa, mutta järkevämpää olisi tietysti keittää tuo möykky ensin, jolloin maku ei siinä vaiheessa lähtisi pois. Jokatapauksessa marinadina käytin soijakastiketta, öljyä, mustapippuria, paprikajauhetta, chiliä, cayennepippuria.



Tämän jälkeen keitin tuon möykyn vedessä (johon sekoitin marinointikastikkeen). Keittoaikaa noin 30 minuuttia, voisi keittää kai parikin tuntia.



Keitetystä möykystä leikkasin kämmenenpohjan kokoisia paloja, jotka pyörittelin kananmunassa ja sitten korppujauhossa. Nämä "nugetit" sitten paiston öljyssä pannulla. Lopputulos oli noin suunnilleen kalan makuista :)

Ei kommentteja: